Veelgestelde vragen
> GEBRUIK

Waarom drie wielen?
De meeste kinderen hebben op jonge leeftijd moeite met het balanceren op een loopfiets. Bij de hele kleine tweewielloopfietsjes zie je de kinderen vaak lopen met de fiets, maar niet op het zadel zitten. Dit ziet er wel leuk uit, maar is ook erg vermoeiend. Resultaat is vaak dat het kind het niet lang volhoudt. Met een driewiel loopfiets kan je kind zitten zonder om te vallen en toch snel vooruitkomen, sturen, remmen en zelfs achteruit inparkeren. De ondergrond maakt ook niet uit, op gras, grind, zand of steen, overal kan je rijden. Ook een stoeprandje, opritje of een drempel neem je met het grootste gemak.

Wij adviseren om je kind over te laten gaan naar een tweewieler als je ziet dat hij of zij erg handig met de driewieler is en goed op het zadel zit.

Vanaf welke leeftijd zijn de verschillende fases?
Ieder kind is anders dus het is lastig om exacte leeftijden aan de 4 fases te koppelen. Hieronder een indicatie van leeftijd maar belangrijker is de indicatie van de ontwikkeling van het kind.

De eerste fase, de lage driewieler, is voor kinderen vanaf circa 12 maanden tot circa 2/2,5 jaar. De Trybike is geschikt voor kinderen die net kunnen lopen of nog net niet. Belangrijk is dat wanneer ze de Trybike tussen de benen hebben (of ze nou zitten of staan maakt niet uit) ze met de voeten bij de grond kunnen komen. Het zadel staat op 27 cm, dus als je kind een binnenbeenlengte heeft van ca 30 cm dan moet dat lukken.

De tweede fase, de lage tweewieler, is voor kinderen van circa 2 tot circa 3,5 jaar.  Als je kind erg handig met de driewieler is en goed op het zadel zit kun je de lage driewieler ombouwen naar de lage tweewieler. Gewoon eens proberen en lukt het niet, dan zet je het derde wiel er weer aan. Let op dat je kind op de loopfiets echt gaat zitten en af en toe ook met twee voeten loskomt van de grond. Ga je te vroeg over, dan geeft dat alleen maar frustraties en speelt je kind er minder mee.

De derde fase, de hoge tweewieler, is voor kinderen van circa 3 tot circa 6 jaar. 

De hoge tweewieler komt vanzelf aan de beurt als de lage tweewieler in de hoogste zadelstand staat en je merkt dat je kind “fietst” met te veel gebogen knieën en met de punten van de schoenen over de grond gaat.

De vierde fase, de hoge driewieler, is voor kinderen van circa 3 tot circa 6 jaar.

Deze stand is met name om te spelen, te bouwen, te versieren en de blits te maken of als stabiele stand mocht je kind problemen met zijn of haar evenwicht hebben.

Heb je na de Trybike nog zijwieltjes nodig voor een fiets met trappers?
Zeker niet! Je kind kan al balanceren en enige dat hij of zij moet leren is de trappers te gebruiken. Je zult zien dat met een beetje uitleg en hulp je kind snel fietst op een “echte” fiets.
Mijn kind komt met de hakken tegen de lange as, hoe voorkom ik dat?
Als je kind met zijn of haar hakken tegen de achteras komt staat het zadel waarschijnlijk te laag. Juiste zadelhoogte is als je kind op het zadel zit en nog net de voeten plat op de grond kan zetten.
Hoe hoog moet het zadel staan?
Het zadel moet zo hoog staan, dat je kind net met platte voeten op de grond kan staan. Is je kind al erg handig met de Trybike dan kan het zadel nog ietsje hoger en dan mogen zelfs de hakken wat los van de grond komen.
Mijn kind gaat heel goed op de driewieler en ik wil er nu een tweewieler van maken, moet ik ergens rekening mee houden?

De overgang van 3 wielen naar 2 wielen is een grote stap. Met 2 wielen heb je geen stabiliteit meer en moet je leren balanceren en dat is even wennen. Bereid je kind hierop voor en begeleid hem met dit proces. Wij adviseren de volgende stappen:

  • Complimenteer je kind dat hij of zij al zo goed kan fietsen en binnenkort op een echte tweewieler mag gaan rijden zoals grote kinderen dat doen.
  • Kies een dag en maak er een happening van.
  • Bouw samen de fiets om van driewieler naar tweewieler. Vergeet niet de korte dopjes uit de wielen te halen anders past de korte as niet of kijk op onze instagram pagina voor een filmpje.
  • Begeleid en coach je kind tijdens de eerste keren op de tweewieler.
  • Waarschijnlijk vindt je kind de verandering niet zo leuk maar stimuleer hem of haar, push niet maar maak het leuk en spannend.
  • De eerste dag niet te lang blijven oefenen en de dagen erna elke dag steeds even langer samen oefenen.
  • Na een paar dagen zal het lukken.
  • Mocht je kind het echt niet leuk vinden bouw de Trybike weer om naar een driewieler en probeer het later opnieuw. Elk kind is anders en schat in of je kind er al aan toe is of niet.

> Montage/Onderhoud/opslag/reparatie

Is het lastig om de Trybike wood in elkaar te zetten?
Nee hoor, het is simpel. Ook als je niet zo handig bent is het geen probleem. De handleiding geeft duidelijke instructies en tips en we hebben ook nog een filmpje met instructies gemaakt, zie de link met instructies bij support.
De handvatten krijg ik er lastig op, hebben jullie tips?
Maak de handvatten aan de binnenzijde en het stuur aan de uiteinden een beetje vochtig met water dan gaat het een stuk makkelijker. De handvatten krijg je het makkelijkste op het stuur als je ze met de palm van je vlakke hand over het stuur drukt.
Ik krijg de handvatten er lastig af, hebben jullie tips?
We hebben 2 tips. Als je de Trybike ombouwt naar een hoge stand dan moet het stuur even los en kun je de handvatten er makkelijk af krijgen door eerst de schroeven aan de onderzijde los te schroeven en vervolgens het stuur uit de voorvork te trekken terwijl de handvatten er nog op zitten. Een van de handvatten komt dat los. Het andere handvat zit nog vast en hoeft niet los. Indien je die er toch af wilt hebben doe dan het stuur weer in het frame en trek aan de andere kant zodat het andere handvat eraf komt.
De tweede manier is om de handvatten er af te rollen.
Kan ik de Trybike buiten laten staan?
Nee, ons advies is: buiten spelen en binnen bewaren. Hout is helaas niet bedoeld om buiten in de regen te laten staan. Vanwege de regelgeving mbt kinderspeelgoed onder de 3 jaar mogen wij geen verf of lak gebruiken die buiten lang goed blijft zoals bijvoorbeeld botenlak.
Hoe kan ik de Trybike wood extra lang mooi houden?
Poets het hout, met name de bovenzijde, met meubelwas, bijenwas of een autowax dan blijft het hout nog langer mooi.
Ik heb een lekke band, wat nu?
Gewoon plakken net zoals bij een “gewone” fiets. Kun of wil je het zelf niet dan kun je het gewoon een fietsenmaker laten doen.
Onderdelen kwijt of kapot?
We kunnen alles van de Trybike vervangen. Dus mocht je iets kwijt zijn of is iets beschadigd dan kun je via een dealer of via de onderdelenbestelsite een nieuw onderdeel bestellen. Zodoende kan je kind en hopelijk zelfs meerdere zo lang mogelijk genieten van de Trybike.
Moer van wiel kwijt?
Mocht je een moer van het wiel kwijt zijn gebruik dan de moer van de as die je niet gebruikt en bestel vervolgens een nieuwe via een dealer of via de onderdelenbestelsite. Wij adviseren om regelmatig de fiets te controleren.

> Divers

Is de Trybike wood niet te groot?
De Trybike wood is gemaakt om buiten mee te spelen. We hebben alles grondig bestudeerd en dit zijn de optimale maten voor een 4-in-1 loopfiets. De Trybike Wood is wat langer zodat de hakken niet tegen de lange achteras komen. Door de lengte is de Trybike Wood ook stabieler dan andere loopfietsen.
Waarom zitten er geen ventieldopjes op?
Vanwege de regelgeving voor kinderen van 0-3 jaar mogen er geen ventieldopjes op. Deze zijn te klein en een gevaar voor verstikking. Vandaar ook dat we gekozen hebben voor een autoventiel. Met de meeste pompen kun je deze gewoon oppompen, evt met behulp van een opzetstukje
Waarom hebben jullie geen airless pu banden?
We hebben bewust voor luchtbanden gekozen en niet gekozen voor harde pu bandjes. Luchtbanden hebben veel meer grip en betere wegligging en zijn daarom veiliger. Daarnaast slijten de airless pu banden erg snel en kun je de band niet vervangen. Je moet een heel nieuw wiel kopen en dat vinden we niet duurzaam.
De Trybike Wood heeft een grote stuuruitslag en bijna geen stuurbeperking, is dat wel veilig?
Dit is misschien wel het grootste misverstand bij loopfietsen voor kinderen. Een fiets die maar een klein beetje stuurt is niet veilig en ook bij vallen is dat niet veiliger. Wij hebben de Trybike daarom ontworpen met een kleine draaicirkel zodat kinderen niet het stuur hoeven op te tillen als ze een scherpe bocht willen maken of een obstakel willen ontwijken.
Ik heb een tweede kind die de Trybike wood ook wil gebruiken maar ik wil een ander kleur zadelhoesje en kinbeschermer, kan dat?
Natuurlijk geen probleem ga naar een dealer van Trybike en koop een los setje zadelhoes en kinbeschermer in de kleur roze of donkerbruin.
Ik heb een suggestie ter verbetering van de Trybike wood
Ondanks dat we denken de perfecte fiets te hebben gemaakt zijn we altijd op zoek naar verbeteringen dus als je suggesties hebt dan horen we dat graag, stuur een mail naar alex@trybike.nl.
Waar wordt de Trybike wood gemaakt
De Trybike Wood is ontworpen in Nederland en wordt gemaakt in China door onze zakenvrienden Zack en Steven. Zij hebben een kleine fabriek en werken met een kleine groep mensen om de Trybike zo mooi en goed mogelijk te maken. De werkomstandigheden zijn goed voor mens en milieu en we zijn er trots op dat ze het zo goed doen.
Is de Trybike wood veilig en is die gekeurd?
Jazeker! Vanaf het ontwerp hebben we al gesteefd om de Trybike Wood zo veilig mogelijk te maken en hebben we strengere normen gehanteerd dan wettelijk is vereist. De Trybike Wood voldoet aan alle eisen volgens de Europese normen van de EN71-1, 2 en 3 normen voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor andere werelddelen volgen binnenkort de goedkeuringen voor de daar geldende veiligheidsnormen.
Waar kan ik de Trybike kopen?
Wij verkopen niet rechtstreeks aan consumenten maar via de betere winkels en webwinkels zie de link op deze site.
Ik wil als winkel de Trybike graag verkopen kan dat?
Neem dan contact met ons op via info@trybike.nl .

Staat je vraag er niet tussen?
Mail of bel ons op info@trybike.nl of 055 52 22 863